Tel.nr. +31 6 4006 7510

PROEF AMBACHT EN TRADITIE IN DE NOTENOLIËN VAN VAN AGTMAAL

Van Agtmaal leerde het notenvak in de Franse Périgord bij de familie Castanet. Daar perst men al generaties lang een eerste kwaliteit walnootolie.

De regionale notenoliën van Agtmaal worden geperst uit noten uit diverse streken in Nederland en Belgie.
De noten van uitsluitend hoogstambomen uit particuliere tuinen en boerenerven worden in het najaar na de oogst verzameld en aan de buitenlucht gedroogd.

Uit overwegingen van ecologische aard laat van Agtmaal de olie in Nederland persen bij fruit- en notenperserij Mobipers in Zoelen, een door stichting skal gecertificeerde biologische bereider in de Nederlandse Betuwe of als het niet anders kan bij de Huilerie de Brienon sur Armancon in Frankrijk.

Iedere notenolie die geen raffinageproces heeft ondergaan en waaraan geen toevoegingen hebben plaatsgevonden, is kwetsbaar. Notenolie verdraagt geen daglicht en temperaturen boven de 10 gr.. Daarom wordt ze in steengoedkruiken afgevuld en gekoeld bewaard. Vooral na opening van de kruik wordt behoud van kwaliteit alleen bij een zorgvuldige behandeling gegarandeerd.

Notenolie kent vele toepassingen. Om een paar franse voorbeelden te noemen:
– over een gekookt aardappeltje met fijngesneden rauwe knoflook
– als enige toevoeging over een salade
– over een stuk verse geitenkaas met een lepeltje Engelse marmelade
– met wat dipkruiden en hompjes stokbrood bij het apéritief

En als de olie toch echt te oud is geworden, worden de frites er in gebakken. Echt een lekkernij.

Een aardige bijkomstigheid is dat de gedroogde bolsters gebruikt worden om notenbister van te maken. Dat is een natuurlijke kleurstof die al in de Middeleeuwen gebruikt werd om mee te tekenen en schilderen en om hout mee te zwarten. In de meubelrestauratie nog steeds een veelgebruikt product.

De perskoek die achterblijft na het persen wordt gemalen en dient als grondstof voor koeken. Voor feestelijke gerechten wordt de gemalen perskoek vermengd met een gekristalliseerde honing van goede kwaliteit. Zo ontstaat er een soort van spijs waarmee koeken gevuld kunnen worden.

In de nabije toekomst worden de doppen tot briketten geperst. Deze briketten gaan als brandstof gebruikt worden door een cateraar op open vuur.