Tel.nr. +31 6 4006 7510

VAN AGTMAAL IS EEN NEDERLANDS BEDRIJF DAT WERKT VOLGENS DE TRADITIE VAN DE FRANSE ‘NUCICULTEURS’.

IN 2012 HERSTELDE VAN AGTMAAL EEN OUDE VRIENDSCHAP MET ‘NUCICULTEURS’ IN FRANKRIJK. DEZE NOTENTELERS HEBBEN ZICH GESPECIALISEERD IN DE TEELT VAN WALNOTEN MET EEN A.O.P. (APPELLATION D’ORIGINE PROTÉGÉ), ZOALS DE MARBOT EN DE FRANQUETTE.
MET NAME DE MARBOT LEENT ZICH UITSTEKEND VOOR DE PRODUCTIE VAN WALNOOTOLIE.
METEEN GEVANGEN DOOR HET AROMA EN DE VELE TOEPASSINGSMOGELIJKHEDEN VAN DE OLIE IS VAN AGTMAAL VERSCHILLENDE KEREN NAAR DE FRANSE PÉRIGORD AFGEREISD OM BIJ DE OOGST, HET KRAKEN, HET PERSEN EN HET AFVULLEN DE HANDEN UIT DE MOUWEN TE STEKEN. HET WAREN INSPIRERENDE MOMENTEN OP WEG NAAR EEN EIGEN OLIEPRODUCTIE VAN NEDERLANDSE NOTEN.

IN 2013 HEEFT VAN AGTMAAL DE EERSTE NEDERLANDSE NOTEN GEKRAAKT. DEZE KWAMEN VAN DE BRABANTSE WAL. ZE LEVERDEN EEN OLIE OP MET ZO’N GOEDE SMAAK DAT EEN TIENTAL KOKS OP DE PROEFMEI 2013 IN BERGEN OP ZOOM BIJNA UNANIEM KOZEN VOOR DE BRABANTSE OLIE BOVEN DE FRANSE. DIT WAS HET STARTSEIN OM DE NEDERLANSE VARIANT DOOR TE ONTWIKKELEN.

VAN AGTMAAL HAALT NOTEN UIT DIVERSE REGIO’S IN NEDERLAND EN VLAANDEREN EN HOUDT DE NOTEN GESCHEIDEN, ZODAT ER EEN REGIONALE OLIE VAN GEPERST KAN WORDEN. ZO KOMT ER VANAF DECEMBER 2013 WALNOOTOLIE BESCHIKBAAR VAN DE VOLGENDE STREKEN:

  • BRABANTSE WAL
  • MEIERIJ VAN ’S-HERTOGENBOSCH
  • DEN DUNGEN
  • DE BRABANTSE KEMPEN
  • DE VLAAMSE KEMPEN
  • LAND VAN MAAS EN WAAL
  • DE BETUWE
  • ZEEUWSE EILANDEN

IN DE NABIJE TOEKOMST VINDT EEN UITBREIDING NAAR ANDERE REGIO’S PLAATS. OOK ZAL OP EEN LATER TIJDSTIP HAZELNOOTOLIE ZAL IN PRODUCTIE WORDEN GENOMEN.

VAN AGTMAAL VERPAKT DE OLIE FUNCTIONEEL. ZUIVERE NOTENOLIE IS KWETSBAAR EN MOET DAAROM NA OPENING KOEL EN DONKER BEWAARD WORDEN. VAN AGTMAAL KOELT DE OLIE VANAF HET MOMENT VAN PERSEN OP KELDERTEMPERATUUR (8*), VERPAKT HEM IN STEENGOEDKRUIKEN. DAARIN IS DE OLIE DONKER OPGESLAGEN EN IS IE ALTIJD KOELER DAN DE OMGEVINGSTEMPERATUUR. NA OPENING IS HET RAADZAAM DE OLIE IN DE KOELKAST OF KELDER TE BEWAREN.
TOT 1 JAAR NA PERSDATUM GEEFT VAN AGTMAAL (MITS GOED BEWAARD) KWALITEITSGARANTIE.

BINNEN DE ORGANISATIE STREEFT VAN AGTMAAL NAAR EEN ECOLOGISCHE BEDRIJFSVOERING. DIT IS ÉÉN VAN DE REDENEN WAAROM DE NOTEN REGIONAAL WORDEN VERWERKT EN AAN DE MAN GEBRACHT. HET AANTAL KILOMETERS DAT MOET WORDEN GEREDEN, WORDT TOT EEN MINIMUM BEPERKT.
OP DIT MOMENT WORDT DE OLIE GEPERST BIJ MOBIPERS IN ZOELEN. HOEWEL NAAR ALLE TEVREDENHEID WORDT TOCH GEZOCHT NAAR EEN MEER REGIONALE OPLOSSING VOOR HET PERSEN.
DE FRAAIE STEENGOEDKRUIK IS HEEL GOED HERBRUIKBAAR IN DE KEUKEN. TOT GROTE SPIJT MOEST AFSCHEID GENOMEN WORDEN VAN HET PAPIEREN ETIKET, DAT VOLLEDIG VERKREUKELT IN DE KOELKAST. OP DIT MOMENT ZIT ER EEN VINYLETIKET OP DE KRUIK.